Wat is chronische pijn?
Chronische pijn is een aanhoudende pijn die uw welzijn, functioneringsvermogen en kwaliteit van leven aantast. Deze pijn wordt veroorzaakt door verschillende aspecten waardoor behandeling complex is en vanuit verschillende disciplines dient te worden benaderd. Om de behandeling van uw chronische pijn te optimaliseren, maken wij onderdeel uit van de “Chronische Pijngroep West Betuwe”. Dit is een multidisciplinair samenwerkingsverband waarbinnen wij als team uw klachten analyseren en vervolgens behandelen.
Ons team bestaat uit Oefentherapeuten, Fysio-/Master manuele therapeuten, Ergotherapeuten Huisartsen, Psychologen en Revalidatieartsen.
Hoe werkt pijn in ons lichaam en hoe werkt dit bij chronische pijn?
Pijn is een soort alarm dat ons alarmeert bij potentieel gevaar, dit helpt ons om veilige keuzes te maken. Na een ziekte of blessure zorgt het pijnsysteem ervoor dat het getroffen gebied beschermd wordt. Dit gebeurt door het vrijgeven van chemische stoffen, waardoor de zenuwen in het getroffen gebied tijdelijk extra gevoelig zijn. Hierdoor zijn wij gevoeliger met het getroffen lichaamsdeel en kan het lichaam beter genezen. Deze overgevoeligheid van de zenuw duurt in principe maximaal 6 weken en hoort daarna verdwenen te zijn.
In sommige gevallen gaat er iets mis in het pijnsysteem en blijft de overgevoeligheid van de zenuwen te lang aanhouden en kan deze zich zelfs verplaatsen naar andere delen van het lichaam. Dit kan tot gevolg hebben dat zelfs een lichte aanraking pijn doet. De zenuwen zijn te gevoelig geworden, de rem is weg en de zenuwen worden steeds sneller geactiveerd. Het te vaak aan gaan van de zenuwen kan door de samenhangende pijn uw leven gaan beïnvloeden. Dit overgevoelige systeem moet dan gerepareerd worden. Dit wordt ook wel centrale sensitisatie genoemd.
Ik (Miranda de Stigter) ben deel van de chronische pijn groep in Geldermalsen, hier werken wij met verschillende disciplines samen. Dit omdat de manier waarop u met pijn omgaat door meerdere aspecten bepaald wordt. Voorbeelden hiervan zijn: manier van bewegen, gebrek aan beweging, emoties, gedachten en ideeën over pijn, aanleg (voorgeschiedenis), dagelijkse ergernissen, het niet (h)erkennen van grenzen en niet voor uw grenzen op kunnen komen.
De chronische pijn groep West Betuwe bestaat uit een team van huisartsen, een revalidatiearts, fysiotherapeuten, psychologen, een oefentherapeut Cesar en een ergotherapeut.
Als oefentherapeut Cesar kijk ik bij chronische pijnklachten naar uw houding en beweging. Door het verbeteren van uw houding en bewegingen zal er weer een balans komen tussen de hoeveelheid belasting en uw belastbaarheid in uw dagelijks leven. U wordt zich bewust van de manier hoe u uw lichaam gebruikt en wat dit voor een effect op uw lichaam heeft.
Vanuit de psychosomatische oefentherapie zal er ook gekeken worden naar hoe bewust u zich bent van spanning in uw lichaam. Tijdens de behandelingen krijgt u advies hoe u daar het beste mee om kan gaan, zodat u kunt ontspannen en u goed uw grenzen kan (h)erkennen tijdens het dagelijks leven. Ook kan chronische pijn invloed hebben op uw slaappatroon en hier kunt u vanuit de Slaapoefentherapie mee geholpen worden.