Slaapproblemen
Wat is een inslaapprobleem?
We spreken van een inslaapprobleem als het inslapen langer dan een half uur duurt en het inslapen moeilijk blijft gedurende ongeveer een maand. Dit terwijl u toch ontspanning en rust zoekt in bed.
Oorzaken van niet kunnen inslapen zijn bijvoorbeeld:
- pijn en ongemakken bij het naar bed gaan.
- piekeren en nadenken over lastige (grote en/of kleine) dagelijkse problemen,
- het niet loslaten van een pijn of angst,
- Iets houdt u alert zoals een storend geluid (snurken) of gevoel (jeuk, pijn),
- teveel en/of verkeerde voeding,
- vlak voor het inslapen te hard en te lang doorwerken,
- beeldschermgebruik door het blauwe licht.
- te lage slaapdruk als gevolg van slapen overdag,
- omgekeerd slaapritme als gevolg van bijvoorbeeld ploegendiensten
Wat is een doorslaapprobleem?
We spreken van een doorslaapprobleem als u zonder problemen inslaapt, maar ‘s nachts wakker wordt en vervolgens na 3 kwartier pas weer in slaap valt.
De oorzaak van een doorslaapprobleem is vaak gelegen in de omstandigheid dat het het hoofd / brein direct aan gaat als men wakker wordt (al dan niet gepaard gaand met hartkloppingen). Dit kan een reactie zijn op angst, zorgen, drukte, spannende dag etc. De gedachtestroom die een en ander dan teweeg heeft gebracht gaat niet zomaar weg en als de oorzaak van deze gedachtestroom langer aanhoudt, dan ontstaat er een patroon (conditionering). Dit patroon kan voor langere tijd blijven bestaan, zelfs als de oorzaak op zich alweer weg is.
Als bron van langdurige (door)slaapproblemen, zijn kleine kinderen die kunnen zorgen voor een terugkomende onderbroken nachtrust, hetgeen gaat wennen, hetgeen dus een patroon wordt. Daarnaast is ook de overgang bij vrouwen van middelbare leeftijd een veelvoorkomende bron van langdurige (door)slaapproblemen.
Wat is een zweetprobleem ‘s nachts?
Zweten is een zeer normale en functionele reactie van het lichaam om onze lichaamstemperatuur te reguleren. De lichamelijke reactie van het zweten hoeft dan ook niet behandeld te worden. We spreken van een zweetprobleem als u zelf hinder ervaart, zoals een gevoel van schaamte, door het overmatig zweten ‘s nachts. De slaapoefentherapeut pakt de klacht achter de symptomen aan en helpt u met de persoonlijke reden achter uw zweten. Dit heeft vaak tot gevolg dat u positiever gaat denken en zich positiever gaat voelen over uzelf.
Wat is een “te vroeg wakker worden” probleem?
U wordt midden in de nacht wakker, en u denkt dat het geen zin heeft om in bed te blijven liggen om opnieuw te proberen om in slaap te vallen, omdat u ervaart dat dat nooit werkt. U gaat uit bed om andere dingen te doen en bedenkt later om toch nog een keer te gaan proberen te slapen. U valt nu wel in slaap, maar dan gaat al bijna de wekker. Het resultaat hiervan is dat u alsnog zeer vermoeid wakker wordt, omdat u te weinig slaap heeft gehad.
Wat is slaapapneu?
We herkennen slaapapneu aan perioden tijdens de slaap van ademstilstand of ernstig verzwakte ademhaling. De slaapapneu patiënt heeft dit zelf niet altijd door. Het is vaker voorkomend dat de partner weet dat dit probleem bestaat, door het geluid dat de slaapapneu patiënt maakt.
Slaapapneu is te herkennen aan: veel en hard snurken, ophouden met ademen, overdag vaak vermoeid en met ruk, zwetend en met hartkloppingen weer opnieuw beginnen met ademen en snurken.De patiënt zelf ervaart vooral de gevolgen van de slechte nachtrust: slaapaanvallen, hoofdpijn, prikkelbaarheid, uitputting/lusteloosheid, seksuele problemen, slechte concentratie en minder kunnen presenteren en soms juist heel hard doorwerken als compensatie van de vermoeidheid.
Slaapapneu verslechtert ook de levensverwachting. Er bestaat een 50 procent verhoogde kans op hartklachten, door de aanslag op het hart- en vaatsysteem. Ook is de kans op ongelukken hoger door de vermoeidheid en slaapaanvallen.
Wat is een verslaving aan slaapmedicatie?
Slaapmedicatie is bedoeld als een tijdelijk hulpmiddel om beter te slapen. Het is niet altijd even makkelijk om zelfstandig te stoppen met het nemen van de slaapmedicatie. U kunt ontwenningsverschijnselen krijgen en weer dezelfde symptomen krijgen als waarvoor u oorspronkelijk bent begonnen met het nemen van de slaapmedicatie. Het is hierdoor vaak moeilijk om niet in de verleiding te komen opnieuw te beginnen met het nemen van de slaapmedicatie. Een slaapoefentherapeut kan u begeleiden bij dit proces, zodat u zonder slaapmedicatie weer goed kunt slapen.