Zwangerschap & Babyslaap
Zwangerschap
Door een goede slaap tijdens de zwangerschap kan de baby beter ontwikkelen. Stress, onzekerheden en angst kunnen zorgen voor een onrustige nachtrust tijdens de zwangerschap. Het kan erg veel helpen om deze gedachten en gevoelens te delen met andere mensen.
Wanneer de moeder serieuze slaapproblemen heeft, kan dit een grote invloed hebben op de baby. Vooral tijdens de weken dat het babybrein erg snel aan het groeien is, is de slaap van de moeder erg belangrijk.
Veilig en liefdevol contact tussen ouder en kind vormt de basis voor een pasgeboren baby om goed te kunnen slapen. Wanneer dit contact inderdaad goed verloopt gaat de baby vertrouwen dat er naar zijn of haar behoeftes geluisterd wordt. Dit geeft een gevoel van veiligheid en dit bevordert een goede slaap.
Ouder-kind-relatie
Baby’s hebben verschillende slaapbehoeften, je kan als ouder niet verwachten dat de baby hetzelfde slaapt als bijvoorbeeld een broer of zus. Om deze reden is het handig om signalen te herkennen dat de baby moe is en hoe u het beste hierop reageert. Wij als slaapoefentherapeuten kunnen u hier goed bij begeleiden.
Baby’s huilen om te communiceren en om de lading uit hun lichaam weer weg te halen. Na het huilen is er vaak weer plek voor nieuwe emoties en indrukken. Als je als ouder probeert het huilen van de baby te stoppen, dan geef je de baby het idee dat die emoties er niet mogen zijn. Het is daarom erg belangrijk om je als ouder te beseffen dat het een behoefte invult van een baby om te huilen en het voor de baby dus echt helpend is.
Het mogen huilen van de ouders zorgt ook voor sociale vaardigheden later in het leven. Ze leren dat emoties en gevoelens normaal zijn en dat ze er mogen zijn.
Dit alles kan helemaal bij de eerste keer een moeilijk en ingewikkeld proces zijn en het is helemaal niet verkeerd om daarbij een beetje extra hulp te vragen.
Wij als slaapoefentherapeuten kunnen bij een baby onder de 8 maanden helpen bij de basis. Het gaat dan vooral om de rust in het gezin, voor de baby en voor de ouders. Wij zullen dan met u kijken naar eventuele biomedische problemen, hoe de ouders in hun vel zitten, de omgang met hun kind en of de voorwaarden om te kunnen slapen goed genoeg zijn (temperatuur, voeding, schone luier, nabijheid van de ouders).
Na de 8 maanden geven wij ook slaap gerelateerde begeleiding. De slaap van de baby is dan genoeg ontwikkeld om er enige logica en structuur in aan te brengen. Hierbij is vooral rust, ritme en voorspelbaarheid erg belangrijk.
Babyslaap
Kinderen en dus ook baby’s hebben eigen slaapbehoeften. Er zijn langslapers, kortslapers maar ook gemiddelde slapers. Er bestaat dus niet zoiets als “slapen volgens het boekje”. U als ouders kan dan ook geen verwachtingen hebben ten aanzien van de leerbehoefte van uw baby. Wel kunt u leren herkennen en adequaat te reageren op slaperigheidssignalen. Zo kunt u verschillende huiltjes en/of overprikkeling leren herkennen, uw baby leren aanvoelen, ontdekken wat juist wel helpt en wat juist niet maar ook wat vindt uw baby leuk en wat niet. Wij als slaapoefentherapeuten helpen u hier graag mee.
Uw baby zal de wereld veel beter gaan begrijpen als deze afstemming lukt. Het zal helpen bij het zelfvertrouwen, gebalanceerd opgroeien maar zeker ook bij het slapen.
Als uw baby slaapt dan zult ook u beter slapen. Wanneer uzelf goed genoeg kunt slapen, zult u zich energieker, veerkrachtiger en sterker voelen na het slapen. Omgekeerd betekent dit natuurlijk wanneer u niet goed slaapt, u kwetsbaarder, wellicht prikkelbaarder bent en dus minder van uw baby kunt verdragen. Hierdoor meet uw baby of u wel of niet “onveilig” aanvoelt. Uw baby zal steeds meer gaan testen of u beschikbaar bent maar ook of u voor voldoende veiligheid kunt zorgen. Uw baby wordt vaker wakker en gaat dus vaker huilen hetgeen resulteert in een vervelende vicieuze cirkel.
Oververmoeidheid zorgt dus voor slapeloosheid en slapeloosheid voor oververmoeidheid
In het algemeen geldt dat u uw baby voldoende slaapmogelijkheden mag geven in een slaapvriendelijke omgeving waar lichaamsenergie (rust en veiligheid) voelbaar is. Voorspelbare slaaprituelen kunnen hierbij helpend zijn. In de interactie tussen ouder en baby mag u dan ook groter sterker, wijzer en liefdevol aanvoelen.
Omgaan met huilen
Huilen is een manier van communiceren, elke baby doet het. Daarnaast is het nodig om hun “lading” weer kwijt te raken, met andere woorden “huilen ontlaadt”. Het creëert ruimte doordat er bij wijze van spreken een emmer met emoties / tranen leeggiet. Deze ruimte kan vervolgens weer opgevuld worden met nieuwe indrukken en de daarbij behorende emoties.
Vaak zie je dat ouder proberen het huilen te stoppen, ze geven dan feitelijk een signaal af dat het huilen en daarmee de emoties en gevoelens er niet mogen zijn.
Een baby huilt om een behoefte in te vullen, ze hebben het werkelijk nodig, het ruimt op van binnen en het lucht op. Wanneer u dit beseft, dan zult u het huilen ook beter kunnen verdragen.
Uw baby heeft vast wel eens een drukke dag, heeft nieuwe indrukken opgedaan of probeert nieuwe bewegingen. Eén en ander zal niet altijd zonder de nodige frustratie gaan en wat lucht het dan op om een potje te mogen huilen! U zult zich voor kunnen stellen hoe fijn het dan is als iemand je even vasthoudt, rustig en liefdevol tegen je praat en vervolgens probeert uit te leggen wat je voelt. Uw baby zal zichzelf leren begrijpen, het leert dat gevoelens er mogen zijn, ze betekenen iets en je kunt ze verwerken. Soms lukt dit in je eentje en soms heb je daar even hulp bij nodig.
Het omgaan met emoties in de babytijd, legt een basis voor het omgaan met andere mensen op latere leeftijd, met andere woorden het legt een basis voor sociale vaardigheden. Verschillende gevoelen, emoties, frustraties etc. mogen er gewoonweg zijn, ze hoeven niet weg of ingehouden te worden. Uw baby leert hiermee dus als baby, kind en later puber dat emoties en gevoel normaal zijn. Ze mogen er zijn en gaan na voldoende ontlading / verwerking vanzelf weer weg waardoor er een opgelucht en opgeruimd gevoel ontstaat. Soms wordt je hiervan zelf sterker.
Als ouder mag uzelf groot, sterk, wijs, en liefdevol zijn, juist omdat u in de positie bent uw baby dit te leren:
- Groot genoeg om uw baby op te tillen, te dragen of bij u te nemen
- Sterk genoeg om
-
- veilige grenzen te stellen waarbinnen uw baby mag huilen
- emoties aan te kunnen
- emoties kunnen verdagen
- Wijs genoeg om
- te beseffen dat het helemaal oké is dat er grote en kleine emoties in uw baby leven
- taal te geven aan gevoelens van uw baby
- Liefdevol door
- de emoties met zachte stem en milde blik te ontvangen en door u heen laat stromen naar de grond
- emoties uit te ademen en daarmee uw baby help de emoties te reguleren (maw co-regulatie)
Troosttechnieken
Om huilen te stoppen wordt vaak een speentje, flesje, zachtjes hupsen en / of wiegen als hulpmiddel gebruikt. Op zich kan dit geen kwaad als het bij uitzondering wordt gebruikt. Voorkomen moet worden dat dit een standaard procedure wordt om het huilen te stoppen. U leert de baby een zogenoemd “controlepatroon” aan. Uw baby leert dan eigenlijk dat het zijn mond dicht moet houden, het de emoties beter kan inslikken, dat eten helpt om emoties weg te werken en dat veel bewegen/wiebelen en onrust later rust zal brengen.
Dit zijn natuurlijk niet de patronen die u uw kind wilt aanleren voor hun latere leven. Als u dit inzicht heeft dan zult u het huilen ook beter kunnen verdragen.
Laat uw baby vervolgens uithuilen zodat er geen kleine restjes emoties blijven hangen. Vele kleine restjes emoties, maken ook weer één grote waardoor uw baby weer zal gaan huilen.
Wat kunnen wij voor u betekenen
Wanneer u merkt dat u om welke reden dan ook niet bent opgewassen tegen de uitdagingen die de “ouder-kind-relatie” met zich meebrengt, praat hierover. De uitdagingen waar u soms voor komt te staan liegen er niet om, zelfs uw eigen oude levenslessen kunnen naar boven komen. Wees er in ieder geval gerust op dat dit heel normaal en vaak ook verklaarbaar is. Veel jonge ouders staan voor deze uitdaging.
Wij als Babyslaapoefentherapeuten kunnen naast u staan, u bijstaan, meekijken, meevoelen maar vooral meedenken over de verschillende uitdagingen. Uiteindelijk komt dit ten goede aan uw “Groter, sterker, wijzer en liefdevol”